Europarlamentarul Roxana Mînzatu (44 de ani) are șanse ridicate să fie propusă comisar european al României, nominalizarea sa fiind „iminentă”, au declarat vineri surse politice pentru Știripesurse.ro.
Dacă va fi instalată comisar european, Mînzatu va fi a treia femeie comisar european al României, după Adina Vălean (susținută de PNL) și Corina Crețu (susținută de PSD). Propunerea de comisar european este trimisă la Bruxelles de către Guvern, iar premierul Marcel Ciolacu a discutat subiectul comisarului european cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joia trecută. Prima opțiune a Guvernului de la București pentru funcția de comisar european este europarlamentarul PSD Victor Negrescu, însă șefa CE ar fi insistat ca România să propună o femeie pentru a asigura paritatea de gen în viitoarea garnitură de comisari europeni. Astfel, Guvernul ar urma să trimită, spun sursele citate, până la finalul acestei săptămâni, și propunerea Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european. Roxana Mînzatu este membru PSD. Licențiată în științe politice în limba engleză la Universitatea București, ea este specializată în atragerea de fonduri europene nerambursabile, ea fiind timp de mai mulți ani consultant în domeniu și manager de proiecte. Fost consilier de integrare în Ministerul Integrării Europene, Roxana Mînzatu a ocupat în 2015 funcția de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene si ulterior a devenit președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. În decembrie 2016 a fost aleasă deputat PSD de Brașov, iar în în 2019, a fost numită în Guvernul Viorica Dăncilă în funcția de ministru al Fondurilor Europene din partea PSD.
Cum se alege comisarul european Comisia Europeană este ramura executivă a Uniunii Europene și este compusă din 27 de comisari – câte unul din fiecare stat membru al UE. Consiliul Uniunii Europene, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari desemnați pe baza sugestiilor primite din partea statelor membre ale UE. Fiecare candidat pentru postul de comisar este apoi audiat de membrii comisiei parlamentare din domeniul de care ar urma să răspundă. După care, membrii comisiei parlamentare decid dacă acesta este sau nu potrivit pentru postul respectiv.
Comisarii europeni sunt supuși apoi unui vot de aprobare al Parlamentului European.