Jurnalişti italieni au boicotat joi o conferinţă de presă a premierului Giorgia Meloni pentru a denunţa proiectul unei aşa-numite “legi a căluşului” susceptibile să le împiedice activitatea de informare a publicului în ceea ce priveşte arestarea unor oameni politici sau persoane celebre, relatează AFP, conform AGERPRES. Membri ai Federaţiei Naţionale a Presei Italiene (FNSI) au decis să-şi lase scaunele goale la conferinţa de presă de sfârşit de an a premierului Meloni, amânată în ianuarie din motive de sănătate, pentru a protesta împotriva acestui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor în decembrie şi care urmează să fie dezbătut în curând în Senat.
Carlo Bartoli, preşedintele Ordinului naţional al jurnaliştilor, care a organizat conferinţa de presă, a arătat el însuşi spre locurile goale în timpul cuvântului său de deschidere, rostit alături de prim-ministru.
“Suntem îngrijoraţi de adoptarea unui amendament care riscă să pună în pericol informarea în domeniul judiciar”, a spus el, denunţând o măsură care “diminuează dreptul cetăţenilor la liberă informare”.Această propunere, cunoscută sub numele de “legea căluşului”, introdusă de un membru al partidului centrist Azione, le-ar interzice jurnaliştilor să publice informaţii despre arestarea unor personalităţi publice înainte de încheierea anchetei preliminare. Giorgia Meloni a spus din capul locului că este vorba de o iniţiativă parlamentară şi nu de una guvernamentală, apărând în acelaşi timp votul asupra acestui text în camera inferioară, unde partidul ei şi aliaţii săi deţin majoritatea. “Nu o văd ca pe un căluş”, a spus ea, “o văd mai degrabă ca pe o măsură echilibrată între dreptul de informare şi dreptul cetăţeanului” de a fi protejat “înaintea unei condamnări şi înainte de a-şi putea exercita dreptul la apărare, evitând (ca numele său) să ajungă în ziare, punându-i onoarea în pericol”. Reprezentanţi ai formaţiunii Mişcarea 5 Stele (de opoziţie) au denunţat această măsură, despre care au spus că ar urmări să “ascundă sau să lase nepedepsite acţiunile” unor persoane corupte. În pofida acestui boicot, zeci de jurnalişti au asistat totuşi la conferinţa premierului italian, care a durat peste trei ore. FNSI a programat manifestaţii în faţa mai multor sedii instituţionale din ţară pentru a apăra “demnitatea profesiei (…) împotriva oricărei cenzuri”.