A fost sau nu împușcată? Ce spune autopsia în cazul morții lui Hvaldimir, ‘beluga spion a Rusiei’, găsită decedată în apele Norgeviei

A fost sau nu împușcată? Ce spune autopsia în cazul morții lui Hvaldimir, ‘beluga spion a Rusiei’, găsită decedată în apele Norgeviei

Nimic nu indică că celebra belugă suspectată de spionaj în favoarea Rusiei a fost ucisă cu gloanţe, a anunţat luni poliţia norvegiană, contrar afirmaţiilor făcute de două ONG-uri după ce cetaceul a fost descoperit mort la sfârşitul lunii august, informează AFP, conform AGERPRES.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor animalelor NOAH şi One Whale au depus plângere săptămâna trecută, afirmând că beluga Hvaldimir – o combinaţie între cuvântul norvegian pentru “balenă” (“hval”) şi prenumele preşedintelui rus Vladimir Putin – ar fi fost ucisă cu o armă de foc.

Descris drept tânăr – între 15 şi 20 de ani, potrivit celor care l-au urmărit – şi sănătos, cetaceul a fost găsit fără viaţă pe 31 august în golful Risavika, pe coasta sud-vestică a Norvegiei. Beluga trăieşte în general între 30 şi 35 de ani, potrivit World Wildlife Fund (WWF).Rezultatele autopsiei Pe baza unui raport preliminar de autopsie efectuat de Institutul Veterinar Norvegian, poliţia a declarat că nimic nu indică că moartea belugii a fost cauzată de o “activitate umană”, sugerând în schimb că animalul ar fi murit de foame. “Niciun rezultat al autopsiei nu indică că Hvaldimir a fost împuşcat”, a declarat unul dintre oficialii poliţiei, Amund Preede Revheim, într-un comunicat. Poliţia a menţionat prezenţa unor răni “total superficiale” pe corpul animalului. “Una dintre răni este puţin mai profundă, însă aceste leziuni nu i-au afectat organele vitale şi nu sunt de natură letală”, a precizat aceasta. Poliţia nu a oferit o cauză a morţii lui Hvaldimir, dar a specificat că un băţ de 35 de centimetri lungime şi 3 centimetri grosime se blocase în gura cetaceului. “Autopsia a relevat că stomacul său era gol. În plus, majoritatea organelor erau degradate”, a adăugat Amund Preede Revheim. Lidera organizaţiei One Whale, Regina Crosby Haug, afirmase miercurea trecută pentru AFP că a văzut “multiple răni provocate de gloanţe” pe corpul cetaceului atunci când şi-a luat rămas-bun de la el la Institutul Veterinar. Hvaldimir a fost reperat în aprilie 2019 în largul regiunii arctice Finnmark, în nordul îndepărtat al Norvegiei. La momentul respectiv, beluga purta un harnaşament misterios, echipat cu un suport pentru o cameră video de mici dimensiuni, cu textul “Echipament St. Petersburg” imprimat în limba engleză. Acest detaliu a stârnit speculaţii conform cărora ar fi fost vorba de un animal-spion provenit din Rusia vecină, ceea ce a condus la numele “Hvaldimir”. Moscova nu a făcut însă declaraţii oficiale în legătură cu speculaţiile despre cetaceu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top